Kericho Gold Purple Tea





Opis
Wyjątkowa herbata o wyrazistym smaku i kolorze, uprawiana na łagodnych zboczach góry Kenia.
Opakowanie zawiera: 15 piramidek z herbatą zapakowanych pojedynczo.
Przygotowanie naparu:
1 torebka z herbatą na 250 ml gorącej wody trzymana przez 3 do 5 minut w zależności od preferencji.
Składniki: 100% fioletowej herbaty
Waga netto: 30g
_
Purple tea to nowość na rynku herbacianym. Fioletowa herbata pojawiła się na rynku w 2011 roku.
Nowy kultywar wyhodowano w Kenii, a konkretnie w Tea Reserch Foundation of Kenya. Z tamtąd nowy szczep rozszedł się po świecie i dziś uprawia się go także w innych miejscach.
Dlaczego ta herbata nazywana jest fioletową i pretenduje do nowego koloru w herbacianym świecie? Otóż jej liście są zwyczajnie fioletowe. Zawierają stężenie antocyjanów, czyli substancji odpowiedzialnej za fioletowy kolor między innymi czerwonej kapusty. Znajdujemy je także w porzeczkach, jagodach i bakłażanach oraz wielu innych owocach i warzywach.
Rozczaruje się jednak ten, kto będzie liczył na fioletowy napar, czy chociażby fioletowe liście. Herbaciane listki poddane obróbce nie są już tak żywo fioletowe jak rosnące na krzewach.
Popularność tej herbaty związana jest ściśle z dużą ilością przeciwutleniaczy, których zawartość przekracza znacznie tę występującą w zielonych herbatach. Również polifenole występują w niej obficiej. Wiąże się to jednak, jak łatwo się domyśleć z wyjątkowo gorzkim smakiem.